FR
NL

Een zaak die te koop staat: een goede deal op enkele voorwaarden

Vandaag de dag zijn er steeds meer mensen die nadenken over het creëren van een eigen onderneming, om hun eigen zaak te beginnen om op professioneel vlak vrij te zijn. En dat is prima.

Daaronder heeft een groeiend aantal een interessante reflex: Kijken of er een interessante zaak te koop staat in hun sector en regio. Het is een verstandige stap. Door te investeren in een zaak die te koop staat (of in een onderneming in de brede zin), worden alle valkuilen vermeden bij het opstarten van een activiteit. Er moet wel een goede zaak, een goede prijs, een goed moment gevonden worden.

Wenst u een zaak overnemen, raadpleeg onze gids zonder te wachten.

Raadpleeg onze catalogus met zaken die te koop staan

Een bedrijf overnemen : een zeel goed plans als…

Zelf al investeren de Europese regeringen massaal in financiële steun bij het creëren van een onderneming, bestaat een statistiek: het zijn de eerste 3 jaar na opstart die het meest cruciaal zijn in een economische activiteit! Het is dus in die eerste 3 jaar dat het percentage van stopzettingen het hoogst ligt. Om daarvan overtuigd te zijn, hoeft men enkel « ’over te laten zaken Brussel » te typen op Google en de cijfers zullen voor zichzelf spreken op schaal van de Europese Hoofdstad.

Voor diegene die van start wilt gaan in de actuele conjunctuur, een gezond en sterk handelsfonds overnemen kan een geweldige opportuniteit blijken. Als men uitgaat van de bestaande principes, vermijdt de ondernemer in wording de ‘’jeugdziekte’’ van de zaak die hij overneemt.

De overlater heeft reeds zijn economisch model uitgetest en goedgekeurd en de activiteit gestructureerd. De overnemer houdt vooral afstand om de werkelijke rentabiliteit van de onderneming te analyseren. Hij kent de financiële resultaten waar hij zich aan kan verwachten voor z’n project en dus ook het verrassingseffect die zich gewoonlijk schuilhoudt bij het opstarten van een onderneming.

Met andere woorden, een onderneming overnemen kan een geweldige plan blijken, op voorwaarde dat u een zaak verkiest dat voldoet aan bepaalde voorwaarden.

Een zaak kopen die te koop staat: de te respecteren criteria

U vraagt zich waarschijnlijk af: Hoe kan men zeker zijn dat de zaak of onderneming die te koop staat een goede deal is?

Uitstekende vraag! Om dit te weten raden wij u aan om de tijd te nemen om de zaak waar u interesse in heeft in zijn geheel te scannen. Dus niet enkel de boekhoudbalansen van de laatste 3 jaar analyseren – wat men eigenlijk jammer genoeg heel vaak ziet bij overnemers.

Men moet de activiteit in al zijn mogelijke dimensies bekijken. Want de cijfers praten voor zichzelf maar zeggen ook niet alles.

De werkelijke waarde van een zaak – en dus een investeringsrendement bij overname – verwijst naar immateriële en materiële vaste activa, vlottende activa, goodwill, groeipotentieel, eventuele zwakke punten in de overgenomen business, enz.

De analyse van al deze gegevens, waaronder enkele heel concrete en andere meer subtiele, neemt veel tijd in beslag en vereist een echte deskundigheid. Bij Argus Benelux, is het sinds meer dan 35 jaar ons werk en onze passie. Om meer te weten, contacteer ons hier.

Om verder te gaan, nodigen wij u uit om ook dit te lezen:

- De verkopen na faillissement in België : een nest met goede deals.

- Uw restaurant overlaten ? Wij helpen u in alle discretie.