FR
NL

De verkoop na faillissement in België :
een nest van goede zaken

Als u zeer goed en professioneel materiaal wilt verkrijgen aan een zeer interessante prijs, bestaat er een opportuniteit die heel weinig ondernemers gebruiken, de verkoop na faillissement.

Wat betekent dit concreet? De mogelijkheid om alles aan te kopen die herbruikbaar is na een faillissement (kantoorbenodigdheden, werkgereedschap en –materiaal, stock, enz.) om uw eigen zaak te ontwikkelen.

Het gaat natuurlijk over een handeling die zeer veel verschilt van alles wat betreft de overlating van een zaak, gezien u niet de vorige activiteit overneemt maar slechts enkele onderdelen ervan.

Als u hierover meer wilt weten, kunnen onze adviseurs van Argus België u raadgeven. Contacteer ons hier.

contacteer ons nu

Na een faillissement : 2 zakelijke opportuniteiten

Als u de veilingen volgt in geval van faillissementen, zal u onvermijdelijk de echte goudmijnen ontdekken. Voornamelijk van 2 orders.

Wanneer een zaak of bedrijf stop wordt gezet wegens faillissement, kunnen 2 opportuniteiten zich voordoen. Ze zijn heel verschillend het één van het ander:

- U bent ofwel geïnteresseerd door de zaak die te koop staat: u zal de beslissing van de curator moeten afwachten om te zien of de zaak steeds mag verkocht worden ondanks het faillissement. Hij zal zijn beslissing nemen in het belang van alle schuldeisers van de verkoper van de zaak in kwestie. Als hij beslist dat de verkoop mag doorgaan, dan moet hij in het belang van de schuldeisers de goedkeuring vragen aan de handelsrechtbank. Indien een gunstige beslissing, kan u vertrekken van de kern van deze activiteit die failliet is gegaan en indien nodig een professionele lening , aanvragen. Dit kan zeer interessant blijken als u de oorzaken van de mislukkingen van de vorige ondernemer goed kan analyseren… Als hij nee beslist en u heeft al een voorschot betaald, dan is het risico groot dat die voorgoed verloren is.

- U wilt ofwel enkele voorwerpen overnemen uit de verkoop na faillissement: in dit geval interesseert de zaak in kwestie u niet maar wel een gedeelte ervan. U heeft materiaal in zeer goede staat opgemerkt, een voorraad goederen waar u een meerwaarde aan kan geven, enz.

Financieel gezien, kan u deze elementen verkrijgen aan een zeer goede prijs en dus een goede deal maken.

Hoe profijt maken uit een faillissement

Wat moet men denken van deze 2 opties?

De eerste stelt ongetwijfeld risico’s voor want men stelt zich veel vragen bij een activiteit die failliet gaat. Daarentegen als u ervan overtuigd bent (voor verschillende potentiële redenen van de zaak in kwestie) en u weet waarom de verkopende ondernemer failliet is gegaan, waarom niet? Enkele zakenmannen zijn meesters in het heropstarten van een onderneming na faillissement.

De tweede is veel zekerder want er wordt een afstand gecreëerd tussen de onderneming die failliet is gegaan en u. U zult dus geen lijken uit de kast overnemen maar enkel concrete elementen die herbruikbaar zijn voor in de toekomst voor uw eigen rekening.

Om te kiezen hoe u profijt kan maken uit een faillissement, moet u eerst rekening houden met uw huidige situatie, uw behoeftes, uw eventuele smaak voor risico en uw analyse voor het geïnteresserde bedrijf die failliet is gegaan.

Om goede raad te verkrijgen, aarzel zeker niet om beroep te doen op professionelen zoals wij, Argus Handelszaken en Ondernemingen. Om ons te contacteren kan u hier klikken.

Om verder te gaan, kan u ook dit lezen:

- Een zaak die te koop staat : een goede deal op enkele voorwaarden.

- Hoe uw restaurant overlaten en tijd winnen en geld besparen.