FR
NL

Openbare verkoop na faillissement : wat u moet weten voordat u koop

U vraagt zich af over de publieke verkoop in geval van een faillissement : zijn die wel zeker en is het op dat moment dat u goede zaken kunt doen ?

Het antwoord is ja, mits u de grote regels kent en u duidelijke doelstellingen in gedachten heeft.

Gezien onze referentiepositie op de markt van bedrijfsoverdrachten in de Benelux, kunnen we u hierover informeren bij Argus.

raadpleeg onze catalogus van bedrijven die te koop staan

De verkopen in geval van faillissement : de grote regels

Hoe gebeurt de verkoop na een faillissement in België ?

Na een faillissement is de curator verantwoordelijk voor het beheer van het vermogen van het faillissement, zodat elke schuldeiser zijn schuldvordering recupereert. Hij moet daarom de roerende goederen (en onroerend goed indien aanwezig) verkopen en er de maximumprijs uit halen. Hiervoor heeft hij de keuze tussen de onderhandse verkoop en de openbare verkoop.

De openbare verkoop heeft soms een slechte reputatie maar heeft nochtans heel veel voordelen :
- De prijs: deze verkoop na faillissement brengt op een bepaald moment de verkoper en alle amateurs samen. De prijs van elk verkocht object zal daarom het perfecte resultaat zijn van de wet van vraag en aanbod.

Als koper wilt u een plafondprijs instellen die u niet wilt overschrijden voor elk object dat u interesseert en u wilt vertrekken wanneer de veilingen te hoog worden.

Met andere woorden, u heeft een totale vrijheid en u heeft de volledige controle over het beheer van uw portefeuille. Geen risico om gemanipuleerd te worden tijdens een onderhandeling.
- Startprijs: als potentiële koper weet u altijd vanaf welk bedrag de verkoop begint. Als deze hoog is, kunt u naar uw bank gaan voordat de openbare verkoop plaatsvindt, om te weten welk tegenbod u kan doen.
- De transparantie van de waarde van elke zaak: iedereen neemt tegelijkertijd deel aan de veiling en kan de evolutie van de vraagprijs live volgen. Er zijn geen verborgen akkoorden mogelijk. Er is geen commissie verschuldigd aan tussenpersonen.
- De snelheid van de transactie: geen lange en moeizame onderhandelingen, de procedure is nauwkeurig en effectief.

Een goede zaak doen bij de verkoop na faillissement

Als u een handelaar of ondernemer bent, kunt u duidelijk zeer goede zaken doen bij de verkopen na faillissementen. Machines, productietools, kantoormeubilair, etc. worden soms verkocht aan uitzonderlijke prijzen gezien hun kwaliteit en hun werkingsstaat.

Vous devez toutefois avoir en tête que la vente publique est une vente…spontanée en direct !

U moet echter in gedachten houden dat de openbare verkoop, een spontane verkoop is! Ten gevolge daarvan heeft u weinig tijd om na te denken en als u het niet gewoon bent, kan u zich laten leiden door het veilingsspel. In dit geval kan een goede zaak in het begin, een echte geldkuil worden.

De gouden regel die u moet respecteren is dat u financiële limieten moet opstellen die niet overschreden mogen worden per artikel.

Ontdek alle zaken die te koop staan in uw regio.

Om verder te gaan, kan u dit ook lezen:

- Een professionele lening : het plan om uw bedrijfsproject te financieren

- Argus België:zaken en geen auto’s.

}